Ingatlan adásvételi szerződés esetén gyakori jogtechnikai megoldás a függőben tartás alkalmazása. De vajon pontosan mit jelent, és mikor szoktuk alkalmazni?

Függőben tartás

A függőben tartást azokban az esetekben alkalmazzuk, amikor a teljes vételár megfizetése nem történik meg az adásvételi szerződés aláírásakor, hanem a vevő egy későbbi időpontban fizeti meg a vételár egy részét. Ez sokszor akkor fordul elő, ha a vevő hitelt akar felvenni az ingatlan megvásárlásához, vagy ha az ingatlanon az adásvételi szerződés időpontjában még valamilyen teher áll fenn, melyet a felek az adásvétel folyamata során tehermentesítenek.

Akkor is előfordulhat persze, ha a vevő maga is ingatlant értékesít, és a saját ingatlana eladási árából szeretné a vételt finanszírozni.

A függőben tartást az adásvételi szerződésben kifejezetten kérni kell. Ennek maximális időtartama 6 hónap, ha ez a határidő eltelik anélkül, hogy a szerződés lezárulna (teljes vételár megfizetése, tulajdonjog bejegyzési engedély megadása), a földhivatal automatikiusan megszünteti az eljárást.

A függőben tartás alkalmazásakor az illetékes földhivatalban a tulajdonjog bejegyzése iránti eljárás az adásvételi szerződés beadásával megkezdődik, azonban az eljárást a földhivatal nem folytatja le, hanem gyakorlatilag felfüggeszti. A tulajdoni lapon ekkor széljegyen található az eljárás megindulásáról szóló széljegy.

Bejegyzési engedély

Az ilyen adásvételi szereződés önmagukban még nem alkalmas a vevő tulajdonjogának bejegyzésére. Az eladótól származó külön nyilatkozattal, úgynevezett tulajdonjog bejegyzési engedéllyel együtt lesz alkalmas rá. Tehát jellemzően a szerződéskötéskor az eladó külön nyilatkozatba foglalja ezen engedélyét, és letétbe helyezi az okiratszerkesztő ügyvédnél. Az ügyvéd az okiratot azzal veszi letétbe, hogy amennyiben bármely fél hitelt érdemlően igazolja a teljes vételár megfizetését (az Eladó erre vonatkozó nyilatkozatával, vagy a banki átutalásról készített hivatalos igazolással), az okiratot az ügyvéd elküldi a földhivatalba, és kéri a korábban felfüggesztett (hivatalos nevén függőben tartott) eljárás folytatását, és a vevői tulajdonjog bejegyzését.

Maximális biztonság

Ez a jogi megoldás mindkét fél részére a maximális biztonságot adja a szerződéskötés során. Hiszen a vételár teljes megfizetésekor – és csak akkor – automatikusan megtörténik a tulajdonjog bejegyzési engedély kiadása, megküldése a földhivatal részére. Tehát itt már nem kell az eladó “jóindulatára” várni, és arra, hogy a teljes vételár megfizetését követően még külön nyilatkozatot tegyen.

A függőben tartást a tulajdonjog bejegyzési engedély letétbe helyezésével gyakran szoktam javasolni ügyfeleim részére. Banki hitelezés esetén általános elvárás ennek alkalmazása.

Keressen bizalommal

Amennyiben adásvételi szerződés szerkesztésre, illetvbe ezzel kapcsolatos tanácsadásra van szüksége, forduljon hozzám bizalommal.

Ezen a területen nagy gyakorlattal rendelkezem, és számos ügyfél visszajelzései alapján a közreműködésemmel létrejött ügyletek mind a vevői, mind az eladói oldal részéről a maximális elégedettséggel zárultak.

ÁLLOK RENDELKEZÉSÉRE

KONZULTÁCIÓ

Konzultációt kezdeményezhet.

ÜZENET

Visszajelzést küldhet az oldalról.

E-MAIL

Hagyományos e-mailt is küldhet.

VÉLEMÉNY

Fontos az ügyfelek véleménye.

Ezt a honlapot dr. Rozgonyi Anna Júlia, a Budapesti Ügyvédi Kamarába 19366 lajstromszámmal bejegyzett, és 36067882 kamarai azonosító számon nyilvántartott ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Az ügyvédi honlap tartalmára és megjelenésére vonatkozó rendelkezéseket a Magyar Ügyvédi Kamara által megalkotott, az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló szabályzat tartalmazza.

Email
Phone
Skype
Phone
Email
Skype