Örökléssel, végrendelkezéssel kapcsolatban kaptam kérdést.

Alaphelyzet

A kérdező édesanyjánál felmerült a cselekvőképtelenség, a végrendelkezésre ez milyen hatással lehet?

Kérdés

Tisztelt Ügyvédnő!

Édesanyámnál időskori demencia lett diagzosztizálva, az ezzel kapcsolatos neurológiai vizsgálatok most vannak folyamatban. Mivel még nem rendelkezik végrendelettel, kérdésem az lenne, hogy mindenképp még a cselekvőképtelenség kinyilvánítása előtt kell ügyvéd előtt végrendelkeznie, vagy a gyám kinevezése után is van erre lehetőség?

Válasz

A cselekvőképtelenség hiányának megállapítását, illetve a gondnokság alá helyezést követően nincs lehetőség végrendelkezni. Fontos körülmény, hogy a végrendelkezési képesség hiánya nem a cselekvőképtelenség hivatalos megállapításához, hanem a tényleges szellemi állapothoz kapcsolódik.

Tehát ha az édesanyja most végrendelkezik, akkor is utóbb megtámadható a szerződés arra hivatkozással, hogy már nem rendelkezett a szükséges belátási képességgel.

Ha ügyvédi, vagy közjegyzői segítséget kíván igénybe venni a végrendelet elkészítéséhez, az eljáró ügyvéd vagy közjegyző a végrendelkezővel folytatott beszélgetés útján felméri, hogy rendelkezik-e a szükséges belátási képességgel, és ha kétsége merül fel, megtagadja a közreműködést.

Ezt a honlapot dr. Rozgonyi Anna Júlia, a Budapesti Ügyvédi Kamarába 19366 lajstromszámmal bejegyzett, és 36067882 kamarai azonosító számon nyilvántartott ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Az ügyvédi honlap tartalmára és megjelenésére vonatkozó rendelkezéseket a Magyar Ügyvédi Kamara által megalkotott, az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló szabályzat tartalmazza.