Örökléssel, hagyatéki eljárással kapcsolatban kaptam kérdést.

Alaphelyzet

10 évvel az elhunyt halála után derült ki, hogy tulajdonrésze van bejegyezve az adott ingatlanon a mai napig.

Kérdés

Kedves Ügyvédnő!

Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy mi a teendő és milyen jog illeti meg a törvényi örökösöket abban az esetben, ha 10 évvel az elhunyt halála után derül ki, hogy tulajdonrésze van bejegyezve a mai napig? Változik valami abban az esetben, ha anno volt hagyatéki eljárás indítva, ami le is zajlott, illetve ha egyáltalán nem volt hagyatéki kérelmezve?

Előre is köszönöm válaszát!

Válasz

Tisztelt Érdeklődő!

Ebben az esetben, ha volt hagyatéki eljárás, az ott eljárt közjegyzőnél, vagy a jogutódjánál szükséges póthagyatéki eljárást kezdeményezni, ha nem volt hagyatéki, akkor el kell indítani az illetékes önkormányzat előtt.
A hagyatéki eljárásról szóló törvény vonatkozó rendelkezése szerint:

103. § (1) Ha a hagyatéki eljárás (jelen §-ban a továbbiakban: alaphagyatéki eljárás) befejezése után kerül elő a hagyatékhoz tartozó valamilyen vagyontárgy, póthagyatéki eljárásnak van helye. A póthagyatéki eljárásra a hagyatéki eljárás szabályait kell megfelelően alkalmazni.
(2) Az alaphagyatéki eljárásban tett nyilatkozatok és elvégzett eljárási cselekmények – az örökség visszautasításától vagy a visszautasítás jogáról való lemondástól eltekintve – a póthagyatéki eljárásra nem hatnak ki.
(3) A közjegyző a hagyatékátadó végzés meghozatalát megelőzően hivatalból intézkedik az alaphagyatéki iratok beszerzése érdekében.

Amennyiben ezen eljárásokban jogi segítségre van szüksége, forduljon hozzám bizalommal.

Ezt a honlapot dr. Rozgonyi Anna Júlia, a Budapesti Ügyvédi Kamarába 19366 lajstromszámmal bejegyzett, és 36067882 kamarai azonosító számon nyilvántartott ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Az ügyvédi honlap tartalmára és megjelenésére vonatkozó rendelkezéseket a Magyar Ügyvédi Kamara által megalkotott, az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló szabályzat tartalmazza.